Hoe drukwerk aanleveren?
Je wil zelf iets ontwerpen en dat laten drukken? Je zoekt de perfecte foto voor het tijdschrift van je vereniging? ...
Om een goede kwaliteit te garanderen van het drukwerk, moet het bestand dat je aanlevert aan bepaalde eisen voldoen. We zetten ze hieronder even op een rijtje.
01
Foto's en afbeeldingen: Let op de resolutie!
Zelf foto's maken*:
Digitale camera's maken het tegenwoordig gemakkelijk om zelf foto's te maken en te bewerken. Geef even de nodige aandacht aan de instellingen van je camera. Zorg ervoor dat de camera ingesteld staat op de hoogst mogelijke resolutie. Op die manier kan je later meer kanten uit met de foto's.
Een foto in lage resolutie levert een slechte drukkwaliteit op of kan enkel in een zeer klein formaat gebruikt worden. Een foto in hoge resolutie neemt wel meer plek in op je geheugenkaart. Dus kort gezegd: hoe minder foto's er op jouw geheugenkaart passen, hoe beter de kwaliteit van de foto's.
Als je kan kiezen om de foto's op te slaan als .tiff is dit beter dan .jpg omdat .jpg een compressie toepast om de bestandsgrootte te reduceren. Dit heeft kwaliteitsverlies tot gevolg.
Foto's scannen*:
De meeste scannersoftware biedt de mogelijkheid om de resolutie van de in te scannen afbeelding te kiezen. Als dit niet tussen de standaardinstellingen staat, kijk dan eens bij de geavanceerde opties. Kies een resolutie van minimaal 300dpi.
-
kleurenfoto's:
Kies bij de optie 'kleur' voor CMYK. Dit is het kleurprofiel dat gebruikt wordt voor drukwerk. -
zwart-wit foto's:
Kies bij de optie 'kleur' voor grijswaarden.
Vind je deze kleurenopties niet? Dan kan je achteraf nog altijd de foto naar het juiste kleurprofiel omzetten in beeldbewerkingssoftware (vb. Photoshop, Gimp, ...).
Foto's van het internet gebruiken*:
Gebruik je foto's die je vindt op internet, houdt dan ook tijdens je zoektocht al rekening met de resolutie. Foto's die er op jouw computerscherm kwalitatief uitzien, zijn niet noodzakelijk van voldoende kwaliteit voor drukwerk. Om je zoektocht gemakkelijke te maken, kan je de zoekopties van Google aanpassen.
-
Ga naar www.google.be
-
Klik op 'Zoekhulpmiddelen'
-
Vervolgens klik je op 'Grootte'
-
Kies in het uitklapmenu voor de optie 'Groot'.
Afhankelijk van hoe groot je de foto wil laten afdrukken zal deze nu voldoende kwaliteit hebben voor drukwerk. Uiteraard zal je dergelijke foto's nog steeds niet kunnen gebruiken om af te drukken op grote formaten (A3 en groter).
In 't kort:
-
Bestandsformaat: PDF
-
Stuur naar:
info@drukkerijstoop.be -
Voorzien van:
-
Snijtekens
-
Afloop: 2mm
-
-
Afbeeldingen:
-
Hoge resolutie (300dpi)
-
CMYK of zwart-wit
-
-
Tekst:
-
Zwarte tekst:
-
100% zwart,
dus geen samen-gesteld zwart in CMYK
-
-

* copyright & privacy: Foto en afbeeldingen kunnen enkel gebruikt worden wanneer je toestemming hebt van de fotograaf. Ook kan je niet zomaar een foto van personen gebruiken zonder hun toestemming.
Meer info over copyright vindt je op http://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht
Lees meer over portretrecht op http://nl.wikipedia.org/wiki/Portretrecht
02
Welke bestandsformaten kan ik aanleveren?
Een afgewerkt product wordt best aangeleverd in een .pdf van hoge kwaliteit.
Wanneer je enkel een afbeelding aanlevert, mag dit in volgende bestandsformaten:
-
Bij voorkeur:
-
.jpg
-
-
Ook toegelaten:
-
.png
-
.gif
-
.tiff
-
.eps
-
Wat je niet mag doen:
-
Plak afbeeldingen niet eerst in een Word-document. We hebben de losse afbeelding nodig in één van bovenvermeldde formaten.
-
Verander de extensie van de afbeelding niet. De afbeelding kan nog wel zichtbaar zijn op jouw computer, maar onze beeldbewerkingssoftware herkent het bestand niet meer.
03
Ik wil een kleur of foto die tot aan de rand van mijn pagina loopt. Waar moet ik op letten?
Wanneer je zelf een ontwerp aanlevert en je wil dat we de kleur of de foto van het document tot op de rand drukken (= aflopend drukwerk), dan moet je je document iets groter opmaken dan het uiteindelijke resultaat. Let erop dat alle belangrijke gegevens zoals tekst, vermelding verantwoordelijke uitgever, ... op voldoende afstand van de rand staan. We kunnen namelijk niet drukken tot op de rand van het papier.
Om aflopend drukwerk te maken drukken we jouw ontwerp op een papier dat groter is dan het uiteindelijke formaat. Vervolgens snijden we jouw ontwerp uit. Om dit netjes te doen wordt er langs alle randen (boven, onder, links, rechts) van het document 2mm weggesneden. Houdt hier dus rekening mee.
04
Tekst opmaken
Wanneer je een pdf aanlevert met zwarte tekst, let er dan op dat het zwart van de tekst écht zwart is. Indien dit niet het geval is, wordt de tekst in de vier drukkleuren gedrukt. Hierdoor kunnen de letters een wazige indruk geven.
05
Lees uw teksten na!
Voordat je alles doorstuurt, lees zeker de teksten nog eens na of laat deze nalezen. Eens gedrukt, kunnen we dit niet meer corrigeren.
06
Niet drukklaar = +€10,00 per aanpassing
Gezien het grote aantal niet-drukklare pdf's en andere bestanden die we aangeleverd krijgen, zien wij ons genoodzaakt om voor deze bestanden €10,00 per aanpassing aan te rekenen. Wij brengen u uiteraard eerst op voorhand op de hoogte, zodat u zelf nog correcties kan doorvoeren en eventueel een nieuwe versie kan aanleveren.